Köp inte oregistrerat.....

KORAD Sjölundas Falcon och TJH KORAD Sjölundas Astro

Ett valpköp ska vara lika genomtänkt som ett beslut att skaffa barn.. Det är ingenting man bestämmer sig för en lördagsmorgon vid frukostbordet.....

 

Denna text gör ont....

Hur kunde du? 

 

När jag var valp underhöll jag dig med mina egenheter och fick dig att skratta.  

Du kallade mig ditt barn och trots antalet skor jag tuggade sönder och några totalförstörda kuddar, blev jag din allra bästa vän. När jag var ”dum”, pekade du ditt finger mot mig och frågade ”Hur kunde du?” – men sedan veknade du och la mig på rygg och gosade med mig. 

Det tog lite längre tid än väntat för mig att bli rumsren, för du hade väldigt mycket att göra, men vi klarade av det tillsammans. Jag kommer ihåg nätterna när jag låg tätt vid din sida och lyssnade på ditt snarkande, lyssande på dina lugna andetag och hemliga drömmar och jag tänkte att livet kan inte bli mer perfekt än så här. 

Vi gick långa promenader i parkerna, åkte långa bilturer och stannade för att äta glass (jag fick bara våfflan för ” glass är inte bra för hundar”, sa du). Jag tog långa tupplurar i solen då jag väntade på att du skulle komma hem vid slutet av dagen.

 

Så småningom började du  spendera mer tid på arbetet och  du satsade på din karriär och la mycket tid på att leta efter en människovän. Jag väntade tålmodigt,  tröstade ditt brustna hjärta och förstod dina besvikelser,  klagade aldrig på dåliga beslut.  Jag viftade på svansen och visade glädje då du kom hem och jag blev lycklig för din skull när du blev kär.
 

Hon, numera din fru, är inte en ”hundmänniska”, men trots det välkommade jag henne till vårt hem, visade henne tillit och lydde henne. Jag var lycklig därför att du var lycklig. Sen kom människobarnen och jag delade din glädje och lycka. Jag var fascinerad över deras små fingrar, hur de luktade och jag ville ta hand om dom också. Det  var bara det att hon och du var oroliga att jag skulle skada dom och jag  tillbringade mesta tiden förvisad till ett annat rum eller en hundbur. Åh, som jag ville älska dom,  men jag blev ”fånge i kärleken”. 

När dom blev äldre blev jag deras vän. De hängde i min päls då de försökte stå på egna ben, petade med fingrarna i mina ögon, undersökte mina öron, kysste mig på nosen. Jag älskade allt som hade med dom att göra och deras berörningar. Ditt kel med mig var numera så sällsynt. Jag skulle försvara dom med mitt liv om det så behövdes. Jag smög ner i deras sängar om natten och lyssnade till deras oroliga andetag och hemliga drömmar och tillsammans väntade vi på ljudet av din bil på uppfarten.  

Det var tider det, då andra frågade om din hund och du visade stolt det foto av mig som du bevarade i din plånbok och berättade historier om mig. De senaste åren svarade du bara ”Ja, ja” och bytte sedan samtalsämne. Jag hade gått från att vara din hund till att bara vara en hund och du undvek alla kostnader som hade med mig att göra. Nu har du en ny karriärmöjlighet i en annan stad och du och de ska flytta till en lägenhet där husdjur inte är välkomna. Du har tagit det rätta beslutet för din familj, men det fanns en tid då jag var din enda familj. 

 Jag var jätteglad över bilturen (precis som i början av vårt förhållande) tills vi kom fram till djurhemmet. Det luktade hund och katt, rädsla och hopplöshet. Du skrev under lite papper och sa: Jag vet att ni kommer att hitta ett hem till henne…  

De skakade sina huvuden och gav dig en ansträngd blick. De inser att för en medelålders hund, även med papper, så är det nästan omöjligt. Du var tvungen att ansträngt rycka din sons händer från min päls medan han skrek: Nej pappa!!! Snälla, låt dom inte ta min hund!!! Och du var orolig för honom och vilken hemsk erfarenhet du precis gett honom angående lojalitet, vänskap och respekt för liv. Du gav mig en avskedsklapp på huvudet, undvek mina ögon och artigt vägrade du att ta mitt halsband och koppel med dig. Du hade  en tid att passa och nu har jag det också. 

Efter att du gått sa de snälla flickorna att du säkert visste om att du skulle behöva lämna bort mig för flera månader sen, men att du inte gjort några försök att hitta ett bra och mysigt hem. De skakade sina huvuden och sa HUR KUNDE HAN?  

De är så snälla mot oss som deras upptagna scheman tillåter. De matar oss naturligtvis men jag tappade aptiten för flera dagar sedan. I början då någon passerade min bur pirrade det i magen och jag tänkte och hoppades att detta bara var en ond dröm och att du kommit tillbaka för att hämta mig, eller så hoppades jag att det var någon som brydde sig, någon som kunde rädda mig. När jag förstod att jag inte kunde konkurrera med den glädje de söta valparna visade så gav jag upp och satte mig i ett hörn och väntade.

Jag hörde fotsteg från korridoren när hon kom till mig i slutet av dagen och jag följde henne snällt genom korridoren till ett annat rum. Ett obehagligt tyst och tomt rum. Hon satte mig på ett bord och smekte mina öron och sa till mig att jag inte behövde oroa mig. Mitt hjärta dunkade av förväntan och spänning för vad som skulle hända men det var också en känsla av lättnad. ”Kärlekens fånge” hade nu nått slutet.


Jag var orolig för henne, sådan är min natur. Bördan vägde tungt för henne och det känner jag till, på samma vis som jag kände till alla dina sinnesstämmningar. Försiktigt band hon ett band runt mina framben samtidigt som en tår föll längs hennes kind. Jag slickade hennes hand på samma vis som jag brukade trösta dig för många år sedan. 

Vant stack hon in nålen i min åder. När jag kände sticket och den kalla vätskan som for genom min kropp, la jag mig tröttsamt ner, såg in i hennes vänliga ögon och mumlade – HUR KUNDE DU? Kanske förstod hon mitt hundspråk för hon sa, ”Jag  är ledsen...” Hon kramade mig och förklarade snabbt att det var hennes jobb att se till att jag kom till en bättre plats en plats med mycket kärlek och ljus, så väldigt annorlunda än den här platsen på jorden – och med den sista lilla kraften jag hade försökte jag visa henne genom att vifta på svansen att mitt, ”HUR KUNDE DU?”, inte var riktat mot henne. Det var dig, min älskade husse,  jag tänkte på.  Jag glömmer dig aldrig och kommer att vänta på dig i all framtid. Måtte alla i ditt liv fortsätta att visa dig så mycket lojalitet… 

 Om ”HUR KUNDE DU?” fått dig att gråta när du läste det, som det fick mig att göra när jag skrev det, därför att det är den sammansatta historien om miljoner av ”ägda” husdjur som dör varje år i amerikanska och kanadensiska djurgårdar. Den som vill ha denna text är välkommen att använda den för ickekommersiellt bruk, så länge copyrighten respekteras.

Hjälp oss att  informera, på hemsidor, i tidningar, på djurgårdar och veterinärklinikernas anslagstavlor. Tala om att det beslut man tar att skaffa ett husdjur i familjen är ett viktigt beslut med ansvar för ett liv, att djur förtjänar vår kärlek och omtanke, att finna ett nytt hem för vårt husdjur är vårt ansvar och om vi behöver hjälp om omplacering finns råd och stöd att få hos olika djurskyddsföreningar. Att allt liv är värdefullt. Gör en insats för att stoppa dödandet och uppmuntra steriliserings- och kastreringskampanjer i avikt att förhindra oönskade djur.

©Jim Willis

  

Köp inte oregistrerat

Undvik att köpa Oregistrerad Rottweiler!
Jag har länge funderat på hur vi skulle kunna nå valpköpare som har funderingar på att köpa sig en rottweiler. Själv köpte jag min första hund 1995, det var en blandrashund Rottweiler och diverse olika blandningar. Anledningen till att jag köpte en blandras hund var på grund av okunskap. Jag skulle inte velat vara utan den tiden jag hade med min underbara Nalle, men idag vet jag att jag verkligen köpte grisen i säcken.
Hur skall vi kunna hjälpas åt att nå de som är intresserade av att köpa en Rottweiler? Jag uppmanar samtliga som har en hemsida att lägga upp följande, eller något liknande på sin hemsida:

V A R N I N G !
När du köper oregistrerad rottweiler köper du inte en Rottweiler utan en blandrashund!

Det är endast valpar som är registrerade i SKK (Svenska Kennel Klubben) som räknas som renrasiga Rottweiler. Om de som säljer oregistrerade valpar efter HD o AD fria föräldradjur, som är sunda mentalt och du inte hittar något som är fel på valpen/parningen. Varför har de då inte registrerat dem? Vad du än får höra för argument så är det ALLTID något som är allvarligt FEL när valpar inte registreras!

Du som valpköpare kan aldrig registrera enskilda individer efterhand, utan hela kullen måste då registreras av den så kallade uppfödaren.

Du som valpköpare begränsas i ditt köp av oregistrerat, det finns begränsad tillgång till tävlingar och prov som arrangeras av diverse hundklubbar. En uppfödare som tar sitt ansvar vill inte begränsa sina valpar till ett mindre aktivt liv.

De uppfödare som väljer att inte registrera sin valpkull påverkas inte heller av SKK´s grundregler som finns för uppfödare, inte heller konsumentköplagen. En SKK uppfödare har därigenom ett ansvar över valpen även efter att den har levererats. Du får som köpare av en oregistrerad Rottweiler ett sämre skydd och omfattas av köplagen och uppfödaren slipper ta sitt ansvar.

En uppfödare som har registrerat kennel namn har bland annat dessa skyldigheter;
(det har inte de som sysslar med blandrasavel)

 •  
  • Följa de riktlinjer för rasen som finns hos SKK.
  • Leverera, vaccinerad, ID-märkt och veterinärbesiktigad hund.
  • Att inte leverera en valp före 8 veckors ålder.
  • Att leverera valpen tillsammans med Köpeavtal från SKK.
  • Att leverera valpen tillsammans med Registreringsbevis (Stamtavla).
  • Att följa rasens hälsoprogram.
  • Att alltid lämna sanningsenliga uppgifter.
  • Att se till att valpen har fått en bra uppväxt under de 8 veckor de varit hos uppfödaren.

Grundreglerna för SKK:s uppfödare finns att läsa här: http://www.skk.se/pdf/regler/grundregler06.pdf

En uppfödare som säljer oregistrerade Rottweilervalpar kan vara en utesluten uppfödare från skk´s organisation, de har i regel begått allvarliga brott mot skk´s grundregler. Avelsdjuren kan ha avelsförbud och troligtvis känner de överhuvudtaget inte till hur hundarnas hälsotillstånd är. Det mest troliga är att de endast säljer valparna för att tjäna pengar och samtidigt inte behöva ta ansvar för den kullen med valpar som de tvingat ut i denna värld!

Det kostar inte mycket att registrera valpar. Summan är 515 kr/ valp om en eller båda föräldradjuren är omeriterade. Är båda föräldrarna meriterade kostar det 355 kr/valp. Evtersom Rottweiler har krav på MH för registrering, så blir det alltid den lägre avgiften.
 

V A R N I N G !
Det finns så kallade valpfabriker där man tillverkar en egen stamtavla, som inte har något med SKK att göra. Vill även passa på att varna för dem. De har inget intresse i att föra fram rasen och begränsar sina valpar och valpköpare genom att utföra blandrasavel! Här betalar du fullpris om inte mer för en valp som helt och fullt är en blandrashund. Ett mycket oseriöst och fult utnyttjande av människor som inte vet bättre.

Är värt att upprepas:
Vad du än får höra för argument så är det ALLTID något som är allvarligt FEL när valpar inte registreras!

Mina rekomendationer är att alltid vända dig till Svenska Kennel Klubben och Svenska Rottweiler Klubben när du har planer på att köpa dig en valp.
www.skk.se
www.svenskarottweilerklubben.se

 

En stamtavla från SKK ser ut så här:

 

Stamtavla till och med 2005


 

Stamtavla från och med 2006